Ponad 90 lat temu, kiedy powstawała spółdzielnia mleczarska w Sierpcu, jej założyciele działali z myślą o pomocy okolicznym rolnikom.

Spółdzielnia miała służyć budowaniu dobrobytu miasta i okolic.

Od tamtej pory wiele się wydarzyło. Spółdzielnia była świadkiem licznych przemian, doświadczyła znaczących zmian, ale główne założenia pozostały te same. Uległy jedynie poszerzeniu, tak by sprostać wymaganiom
współczesnego świata.

Celem jest już nie tylko zapewnienie pracy i dobrobytu ekonomicznego okolicznym rolnikom i przedsiębiorcom, ale również dbanie o środowisko naturalne i lokalną społeczność.

Wszystkie te cele znalazły się w Programie Zrównoważonego Rozwoju przyjętym przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Sierpcu pod nazwą „Stąd. Z Sierpca”.

Główną myślą naszego Programu jest prosta idea:
„Chcemy tworzyć w Sierpcu lepsze warunki do życia i do pracy, uwzględniając przy tym trzy filary zrównoważonego rozwoju: Ekologię, Ekonomię i Dobrostan Społeczny.”

Rok 2019 jest dla nas rokiem złożenia obietnicy, tak by idea myślenia o lepszej przyszłości dla Sierpca nie była tylko wydmuszką.

W ramach programu „Stąd. Z Sierpca” chcemy podjąć wyzwanie, które w kontekście zmian klimatycznych na świecie wydało nam się najważniejsze.

W 2018 roku rozpoczęliśmy działania zmierzające do zminimalizowanie mediów dostarczanych do produkcji naszych serów.

Do 2025 roku poprzez budowę nowej Serowni (w pełni zastępującej starą) wykonamy modernizację gospodarki energetycznej działu Serowni Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu.
Nie oznacza to jednak, że podejmiemy działania wyłącznie na korzyść przedsiębiorstwa.
Do 2025 roku zobowiązujemy się do osiągnięcia 5 celów, które efektywnie przyczynią się do zachowania czystego środowiska okolic Sierpca i poprawią świadomość ekologiczną - również wśrόd naszych konsumentów:

  • Wybudujemy jeszcze jedną studnię głębinową pozyskującą wodę z utworów trzeciorzędowych (oligoceńskich).
  • Powiększymy retencję wody oraz filtrację wodną przez modernizację Stacji Uzdatniania Wody.
  • Uzdatnimy permeat serwatkowy i ponownie wykorzystamy go do systemów CIP.
  • Zoptymalizujemy jeszcze bardziej ilość wody nawet o kolejne 25%.

  • W nowo budowanej oczyszczalni ścieków dodatkowo wykorzystamy biogaz z osadów ściekowych i przekształcimy go w energię.
  • Ścieki serwatkowe uzdatnimy i wykorzystamy ponownie do celów energetycznych.
  • Zredukujemy ilość ścieków do ilości 2,5 litra ścieków na 1 litr przerobionego mleka.

  • Budując nową serownię dostosujemy do niej najnowocześniejszy w Europie system kogeneracji, skąd będziemy czerpać tylko własną - wytworzoną przez nasze silniki - energię elektryczną oraz gorącą wodę wykorzystywaną do produkcji serów.

  • Zredukujemy emisję zanieczyszczeń energetycznych o dodatkowe 50%.
  • Gorącą wodę pozyskamy z ciepła odpadowego.
  • Zapomnimy o śladzie węglowym. Nowa kotłownia jest projektowana wyłącznie jako źródło wspomagające.

  • Naszą ekologiczną dbałość o środowisko rozciągamy również poza zakład. W ciągu kilku następnych lat większość naszych opakowań będzie recyklingowalna!

Woda

Wskaźnik zużycia wody w naszej mleczarni wynosi niespełna
2,5 l
na 1 litr przerobionego mleka*
Wodę pozyskujemy z 3 własnych ujęć - studni głębinowych, skąd trafia ona do w pełni zautomatyzowanej Stacji Uzdatniania Wody (spełniającej wszystkie restrykcyjne standardy oszczędności w płukaniu filtrów), z której otrzymujemy wodę najwyższej jakości.
Wytwarzana w Stacji woda pochodzi wyłącznie z naturalnych złóż i jest uzyskiwana bez użycia jakiejkolwiek chemii.

Podstawowe działania, których celem jest ograniczenie zużycia wody to:
  • Unowocześnione i stabilne zarządzanie mediami: woda, ścieki, energia i gaz.
  • Ciągła analiza zużycia wody, przez co możliwa jest kontrola nad jej wykorzystywaniem w zakładzie.
  • Zastosowanie najbardziej efektywnych technologii, ponowne wykorzystywanie wody np. do mycia urządzeń, maszyn.


Względne zużycie wody w OSM w Sierpcu (litry wody/litry przerobionego mleka)

Oczyszczanie ścieków

Nasza zmodernizowana oczyszczalnia spełnia wyjątkowo rygorystyczne normy środowiskowe.

Oczyszczone w niej ścieki są wielokrotnie czystsze od dopuszczalnych norm.
Zakładowa Oczyszczalnia Ścieków OSM w Sierpcu to jedna z najlepiej uzdatniających ścieki przemysłowe oczyszczalni w Polsce. Neutralizowanie zanieczyszczeń odbywa się w każdy dostępny na świecie sposób: mechanicznie, chemicznie i biologicznie.

Oczyszczalnia znajduje się bezpośrednio na terenie zakładu i ma możliwość przerobu do 2 500 000 litrów ścieków na dobę.

Posiadamy również własną biogazownię ścieków oraz system wytwarzania energii cieplnej wyłącznie z biogazu wytwarzanego ze ścieków. To prekursorskie rozwiązanie w polskim mleczarstwie.

Jakość ścieków w OSM w Sierpcu (mg/l) Norma Polska Ścieki spuszczane do rzeki Sierpienicy

Energia

Wykorzystujemy zbiorniki energetyczne do odzysku ciepła z serwatki i chłodu z mleka - przechowywanego w temperaturze 4 ˚C.

Tym samym oszczędzamy energię na pasteryzację i dochładzanie produktów.

Emisja CO2

Posiadamy własne źródło ciepła. W trosce o ochronę klimatu podjęliśmy decyzję o zmianie systemu opalanego węglem na gaz ziemny.

Dzięki temu nasz zakład niemal nie pozostawia śladu węglowego.
A wyniki emisji do atmosfery są wielokrotnie niższe od wyznaczonych norm.

Dodatkowo - kotłownia wodna z ekonomizerami pozwala wykorzystać spaliny do ogrzewania pomieszczeń zakładu.

Jakość emisji powietrza w OSM w Sierpcu (mg/m3)
Norma Polska Emisje do atmosfery

Ekonomia

100%
kupowanego i przerabianego mleka pochodzi wyłącznie od Członków Spółdzielni.

Wsparcie ekonomiczne lokalnej przedsiębiorczości:

Są to gospodarstwa, z którymi często współpracujemy już od kilku pokoleń.

Dzięki temu rotacja wśród stałych dostawców wynosi mniej niż 0,02%.
Od wielu lat płacimy dostawcom jedną z najwyższych cen mleka w Polsce.

To gwarancja mleka najwyższej jakości. I z niego produkujemy nasze wszystkie sery!
Dynamika przyrostu zatrudnienia w OSM Sierpc przekracza 25%.

W ciągu ostatnich 3 lat (2016-2019) zwiększyliśmy zatrudnienie o niemal 90 osób (170 osób z oddziałem OSM w Żurominie).
Ponad 35% zatrudnionych stanowią osoby zamieszkujące gminy sąsiadujące z Sierpcem.

Pozostali pracownicy pochodzą z Sierpca.

Ekonomia

Przyciągamy pracowników starannie zaplanowaną i umiejętnie rozwijaną polityką płacową, przyjazną atmosferą i właściwą organizacją pracy.

Wsparcie ekonomiczne pracowników:

Dopłaty do wypoczynku dla pracowników i ich rodzin
Karnety na zajęcia rekreacyjno-sportowe: basen, siłownia, fitness
Imprezy integracyjne i rozrywkowe: bale, wycieczki itp.
Programy szkoleniowe i dokształcanie pracowników
Pożyczki na cele mieszkaniowe
Zapomogi dla osób w trudnej sytuacji życiowej
Wpłaty na Pracowniczy Program Emerytalny dla pracowników z dłuższym stażem
Bogate zaplecze socjalne m.in. dopłaty do turnusów rehabilitacyjnych

Społeczeństwo

Wspieramy rozwój aktywności i integracji lokalnej społeczności w Sierpcu.

Propagujemy zdrowy i aktywny tryb życia poprzez sponsorowanie lokalnych drużyn sportowych oraz wsparcie finansowe turniejów i lokalnych wydarzeń kulturalnych.
Kluby sportowe MKS Kasztelan Sierpc i MKS Mazur
Turniej tenisowy Królewski Cup
Sierpeckie biegi i maratony
Turnieje piłki ręcznej i nożnej
Kasztelański Festiwal Smaków
Sierpeckie Dni Rolnika
Plenery plastyczne
Uniwersytet Trzeciego Wieku
Motoserce
Turnieje taneczne
Lokalne drużyny harcerskie
I wiele innych...