Ponad 90 lat temu, kiedy powstawała spółdzielnia mleczarska w Sierpcu, jej założyciele działali z myślą o pomocy okolicznym rolnikom.
Spółdzielnia miała służyć budowaniu dobrobytu miasta i okolic.
Od tamtej pory wiele się wydarzyło. Spółdzielnia była świadkiem licznych przemian, doświadczyła znaczących zmian, ale główne założenia pozostały te same. Uległy jedynie poszerzeniu, tak by sprostać wymaganiom
współczesnego świata.
Celem jest już nie tylko zapewnienie pracy i dobrobytu ekonomicznego okolicznym rolnikom i przedsiębiorcom, ale również dbanie o środowisko naturalne i lokalną społeczność.
Wszystkie te cele znalazły się w Programie Zrównoważonego Rozwoju przyjętym przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Sierpcu pod nazwą „Stąd. Z Sierpca”.
Rok 2019 jest dla nas rokiem złożenia obietnicy, tak by idea myślenia o lepszej
przyszłości dla Sierpca nie była tylko wydmuszką.
W ramach programu „Stąd. Z Sierpca” chcemy podjąć wyzwanie, które w kontekście
zmian klimatycznych na świecie wydało nam się najważniejsze.
W 2018 roku rozpoczęliśmy działania zmierzające do zminimalizowanie mediów
dostarczanych do produkcji naszych serów.
Woda
2,5 l
na 1 litr przerobionego mleka*
Wytwarzana w Stacji woda pochodzi wyłącznie z naturalnych złóż i jest uzyskiwana bez użycia jakiejkolwiek chemii.
Podstawowe działania, których celem jest ograniczenie zużycia wody to:
- Unowocześnione i stabilne zarządzanie mediami: woda, ścieki, energia i gaz.
- Ciągła analiza zużycia wody, przez co możliwa jest kontrola nad jej wykorzystywaniem w zakładzie.
- Zastosowanie najbardziej efektywnych technologii, ponowne wykorzystywanie wody np. do mycia urządzeń, maszyn.
Względne zużycie wody w OSM w Sierpcu (litry wody/litry przerobionego mleka)
Oczyszczanie ścieków
Oczyszczone w niej ścieki są wielokrotnie czystsze od dopuszczalnych norm.
Oczyszczalnia znajduje się bezpośrednio na terenie zakładu i ma możliwość przerobu do 2 500 000 litrów ścieków na dobę.
Posiadamy również własną biogazownię ścieków oraz system wytwarzania energii cieplnej wyłącznie z biogazu wytwarzanego ze ścieków. To prekursorskie rozwiązanie w polskim mleczarstwie.
Jakość ścieków w OSM w Sierpcu (mg/l) Norma Polska Ścieki spuszczane do rzeki Sierpienicy
Energia
Tym samym oszczędzamy energię na pasteryzację i dochładzanie produktów.
Emisja CO2
Dzięki temu nasz zakład niemal nie pozostawia śladu węglowego.
Dodatkowo - kotłownia wodna z ekonomizerami pozwala wykorzystać spaliny do ogrzewania pomieszczeń zakładu.
Jakość emisji powietrza w OSM w Sierpcu (mg/m3)
Norma Polska Emisje do atmosfery
Ekonomia
kupowanego i przerabianego mleka pochodzi wyłącznie od Członków Spółdzielni.
Wsparcie ekonomiczne lokalnej przedsiębiorczości:
Dzięki temu rotacja wśród stałych dostawców wynosi mniej niż 0,02%.
To gwarancja mleka najwyższej jakości. I z niego produkujemy nasze wszystkie sery!
W ciągu ostatnich 3 lat (2016-2019) zwiększyliśmy zatrudnienie o niemal 90 osób (170 osób z oddziałem OSM w Żurominie).
Pozostali pracownicy pochodzą z Sierpca.
Ekonomia
Wsparcie ekonomiczne pracowników:
Społeczeństwo
Propagujemy zdrowy i aktywny tryb życia poprzez sponsorowanie lokalnych drużyn sportowych oraz wsparcie finansowe turniejów i lokalnych wydarzeń kulturalnych.